Vurderer du å selge boligen din? Da er taksering en viktig del av prosessen, siden det blant annet kan ha noe å si for boligens prisantydning. Her ser vi nærmere på hva som menes med takst på bolig, hva det koster og annen nyttig info.
Lær deg alt du trenger å vite om boligtakst på 1, 2, 3!
Kortversjonen
- Med takst på bolig mener vi ulike former for verdifastsettelse eller -vurderinger av en eiendom, som for eksempel e-takst fra eiendomsmegler og verditakst fra takstmann.
- Prisen for en boligtakst varierer etter både taksttype og boligstørrelse, og varierer gjerne fra 1 000 til 30 000 kroner. En e-takst kan også være gratis i noen tilfeller.
- E-takst og takstrapport – samt vurderinger fra megler – danner til sammen grunnlaget for boligens prisantydning.
- Selger du bolig uten megler må du selv ta kontakt med takstmann og finne en prisantydning. Men dersom du selger gjennom en megler, kan du få hjelp gjennom hele prosessen (taksering er vanligvis inkludert i pakken)!
Hva er takst på bolig?
Begrepet «takst» viser ifølge Store Norske Leksikon til verdivurdering av en eiendom eller ting. I forbindelse med bolig, er det altså snakk om å anslå eller fastsette verdien på eiendommen – typisk i forkant av et boligsalg eller arveoppgjør.
Taksten vil typisk si noe om boligens forventede markeds- eller salgsverdi, uten at den nødvendigvis samsvarer med faktisk salgspris.
Ulike typer boligtakst
Når det kommer til takst på bolig, er det viktig å holde tunga rett i munnen! Det finnes nemlig mange begreper som kan ligne, og som av mange også blir brukt (feilaktig) om hverandre.
Her gir vi deg oversikt over de viktigste taksttypene:
E-takst
En e-takst eller elektronisk takst blir utarbeidet av eiendomsmegler, og er en enkel, digital verdivurdering uten grundig teknisk gjennomgang av boligen. Taksten fokuserer heller på beliggenhet, standard og salgspris for lignende boliger i området.
Som regel vil e-taksten være med og danne grunnlaget for boligens prisantydning, sammen med meglerens konkrete vurderinger.
Utenom boligsalg, kan e-taksten være aktuell for de som ønsker å forhandle frem bedre boliglånsbetingelser hos banken, eller ved refinansiering.
Få tilbud fra meglere som hjelper deg med e-takst!
Verditakst eller takstrapport
En verditakst – også kalt takstrapport – er en form for verdivurdering eller takst av bolig som blir utført av en takstmann. Hen vil med denne taksten sette en forventet markeds- eller salgsverdi på eiendommen.
Takstmannens verditakst bygger både på statistiske data som salgspris for andre lignende boliger i området og beliggenhet, så vel som en enklere teknisk gjennomgang av eiendommen.
Det er den tekniske gjennomgangen i en verditakst som skiller den fra meglers e-takst.
Hva med tilstands- og boligsalgsrapport?
I forbindelse med takst på bolig kan man også høre om uttrykk som tilstands-og boligsalgsrapporter. Men en tilstandsrapport har først og fremst som mål å formidle detaljert info om eiendommens fysiske og byggetekniske tilstand, fremfor verdi.
Samtidig kan naturligvis faktorer som teknisk tilstand på tak, vinduer og vegger ha noe å si for den videre verdisettingen.
En boligsalgsrapport har mange likhetstrekk med tilstandsrapporten. Forskjellen er at en boligsalgsrapport også kan si noe om arealberegning og verdi. Både tilstands- og boligsalgsrapport utarbeides av en takstmann.
Hva koster takst på bolig?
Nøyaktig pris for å få takst på bolig avhenger av mange faktorer, inkludert hva slags takst det er snakk om. I tillegg til dette kan boligens størrelse og omfang ha noe å si, særlig dersom det er snakk om takst basert på boligens tekniske tilstand.
Nedenfor gir vi deg et anslag på hva boligtaksten typisk vil koste.
Type takst | Pris |
E-takst | 1 000–6 000 kroner |
Verditakst / takstrapport | 5 000–10 000 kroner |
Tilstands- eller boligsalgsrapport | 8 000–30 000 kroner |
Prisantydning – estimert pris for boligen
Mange boligselgere er spente på hva de vil få for boligen. Det er til syvende og sist markedet som bestemmer prisen – altså hva potensielle kjøpere er villige til å legge på bordet for å sikre seg boligen.
Men prisantydningen er prisen potensielle boligkjøpere blir presentert for når de vurderer boliger, og kan derfor ha innvirkning på hvem som tar del i budrunden. Så, hvordan blir den regnet ut?
E-takst + andre vurderinger = prisantydning
Vi har så vidt nevnt at e-taksten utgjør en del av vurderingen når eiendomsmegler skal sette en verdi på boligen/eiendommen. Samtidig vil den ikke ha alt å si, da også andre faktorer spiller en rolle.
Eksempelvis kan to leiligheter i samme boligkompleks få en lik e-takst, siden de har samme lokalitet og nærliggende fasiliteter. Men den ene boligen kan ha bedre utsikt eller solforhold enn den andre, og dermed få en høyere prisantydning.
I tillegg vil megler også kunne ta utgangspunkt i takstmannens verditakst eller takstrapport ved beregning av prisantydning.
Slik skaffer du takst på din bolig
Dersom du har behov for takst på bolig, finnes det ulike måter å gå frem på. Hvis du skal selge boligen din selv, altså uten hjelp fra megler, vil du som regel selv måtte kontakte en takstmann for innhenting av verditakst eller tilstandsrapport.
Samtidig er det i stor grad opp til deg å gi boligen en prisantydning, noe som kan være utfordrende. Du kan gjerne ta utgangspunkt i hva lignende boliger i området går for. Eventuelt kan du kontakte en megler for å få en e-takst.
Selger du boligen din gjennom et meglerhus, kan du regne med at takst på bolig er inkludert i pakken. Her trenger du altså ikke å tenke like mye på det praktiske rundt boligsalget, og du kan la megleren ta seg av jobben.